Do lesa za fialovým pokladem a jeho benefity třeba do Chválkovic

Přesto, že jsou to titěrné fialové kuličky, které obsypou každým rokem keře v kdejakém českém lese, mají co nabídnout. V létě osvěží a sladkou chutí pohladí chuťové buňky. Pro obsah řady významných nutrientů si jich ceníme jako superpotraviny i jako přírodního léku. Správně, řeč je o borůvkách.

Nedoceněné plody

Borůvky zůstávají často nedoceněné přesto, že se mohou chlubit obsahem mnoha vitaminů a minerálů. Možná je to tím, že jsou téměř všude, nebo snad proto, že je nám líno se lopotit s jejich sběrem. Přitom pár chvil strávených v lese může být už samo o sobě lékem.

Plody borůvky brusnice dozrávají během letních měsíců, a kromě nich můžeme v lese sbírat i listy rostliny. Ty obsahují stejně, jako plody, látky účinné proti průjmu a dalším neduhům. Připravujeme z nich odvary, které pak můžeme v případě potřeby podávat několikrát denně i dětem.

Borůvky jako jedinečná ingredience

Samotné plody mají široké využití v gastronomii. Fialové jogurty, mléčné koktejly, zmrzliny i dorty. Žádný jiný plod nedává laskominám takovou unikátní barvu. Již od pradávna je naši předkové přidávali do různých jídel. Připravovali z nich plněné knedlíky, koláče i buchty.

Zdravotní benefity

Krom skvělé chuti mají borůvky také vysoký obsah vitaminů. Obsahují zejména vitamin C, který podpoří imunitu, i vitaminy z řady B nezbytné k průběhu různých procesů v našem těle. Díky obsahu provitaminu A, který naše tělo dokáže přeměnit na účinnou formu vitaminu, podpoří také dobrý zrak.

Vysoký je i obsah antioxidantů a dalších prospěšných látek. Antioxidanty pomáhají našemu tělu odbourávat volné radikály, které v něm vznikají, a v dnešní době plné stresu a shonu se s nimi organismus jen těžko vyrovnává. Látky obsažené v borůvkách mu s tím pomohou a jsou proto vhodnou prevencí proti rakovinnému bujení.

V létě i v zimě

Sílu borůvek si můžete uschovat i na zimu. Plody i listy lze usušit na horkém letním slunci. Zachovají si tak poměrně velké množství vitaminů, o které by kupříkladu při zavaření přišly. Kdo si cení spíše jejich chuti, může z nich připravit marmelády nebo sirupy. Pokud chcete v borůvkách uchovat maximální léčebnou sílu, pak je vhodné plody raději zamrazit. Jen tak si uchovají velké množství vitaminů.

Jedinečná fialová

Každý, kdo kdy borůvky sbíral ví, že tyto malé plody barví vše, čeho se jen dotknou. Toho můžete využít nejen při přípravě zajímavých dezertů, ale také pro domácí barvení látek. I s dětmi můžete vyzkoušet o letních prázdninách domácí borůvkové batikování.

V našem okrese se chodí sbírat třeba do Chválkovic, radí lidé na FB skupinách, někdo jezdí i na hodinu vzdálenou borůvkovou farmu do Březůvek www.farmaboruvky.cz

Šárka P.

Zakladatelka a provozovatelka VeVyškově.cz. Z organizačních a technologických důvodů bylo založení nového blogu Můj Vyškov nejlepší variantou pro lepší a rychlejší publikaci. Žiji většinu roku ve Švýcarsku, kde pracuji ve zdravotnictví. Baví mě a dělám digistory telling, marketing a vlastním cestovní agenturu na pronájem a prodej jachet.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *