elektricky hrnec

Jak vybrat elektrický hrnec

Jak na to

Elektrický hrnec je všestranným pomocníkem do kuchyně. Usnadňuje vaření, protože veškerou práci udělá za vás. Toto zařízení je do domácnosti pořizováno jednou za čas, proto je důležité dbát na správný výběr elektrického hrnce. Pokud výběru budete věnovat značnou pozornost, stane se z tohoto hrnce pomocník, kterého v kuchyni jen tak nenahradíte. Pojďte se s námi podívat, co vše je pro výběr elektrického hrnce důležité.

Kritéria pro výběr elektrického hrnce

  • Kolik máte peněz na pořízení hrnce?
  • Co budete v hrnci vařit?
  • Jaký typ hrnce budete potřebovat?
  • Chcete jedno zařízení se všemi funkcemi (multifunkční hrnec)?

Elektrický hrnec je levným pomocníkem do kuchyně. Stojí totiž maximálně kolem 4 000 Kč. Nejdražší jsou tzv. multifunkční hrnce, které mají všechny typy v jednom zařízení a udělají veškerou práci. Dále je možné vybírat například z elektrických lakových hrnců, elektrických pánví, parních hrnců nebo hrnců určených k zavařování. Záleží na tom, co a jak často budete vařit.  

Typy elektrických hrnců

Vařič rýže

Hrnec speciálně určený pro vaření rýže. Rýže se nikde nepřipaluje a vydrží teplá až několik hodin a je navíc chuťově velmi dobrá. Hrnec se po dovaření rýže umí automaticky vypnout a nedojde tak k převaření. Rýžovary disponují objemem od 0,6 l do 5 l.

Výhody a nevýhody

Výhodou hrnce pro vaření rýže je hlavně její skvělá chuť. Rýže se nikde nelepí a zůstane dlouho teplá. Po dokončení vaření se sám hrnec vypne.

Nevýhodou je horší čištění, pokud hrnec nemá vyjímatelnou nádobu.

Parní hrnce

Pro vaření v tomto hrnci není zapotřebí žádný olej ani tuk. Pokrmy jsou tak velmi zdravé, protože k vaření postačí pouze voda. Hrnec má objem až 10 l, proto se v něm dá připravovat i několik jídel najednou.

Výhody a nevýhody

Mezi výhody lze zařadit velikost hrnce a možnost vaření několik pokrmů naráz. Navíc nemusíte používat olej ani tuk, čímž je jídlo velmi zdravé.

Pro někoho může být nevýhodou velikost hrnce. Zapotřebí je mít v kuchyni dostatek prostoru na jeho uskladnění.

Elektrické pánve

Elektrické pánve umožňují připravovat několik druhů jídel. Hodí se nejen do každodenních domácností, ale i na chatu a chalupu. Mají termostat pro snadnou regulaci teploty. Objem pánve je od 3 l do 5 l, což bohatě stačí i pro vícečlennou rodinu.

Výhody a nevýhody

Elektrická pánev má hned několik výhod. Je lehká a má nepřilnavý povrh. Vhodná je pro přípravu různých druhů jídel a hodí se jak do domácnosti, na chatu nebo chalupu.

Pro někoho se může jako nevýhodou jevit horší skladnost.

Tlakové elektrické hrnce

Typ hrnce vhodný hlavně na rychlé vaření. Připravíte v něm i tuhé maso. Tyto hrnce mají několik dostupných programů. Objem je od 2 l do 12 l. tlakový hrnec na elektriku je úspornější, proti těm klasickým.

Výhody a nevýhody

Výhodou je rychlé vaření a snadná údržba. Hrnce spotřebují také méně elektrické energie.

Nevýhodou je vyšší cena hmotnost.

Multifunkční hrnec

Hrnec, který má umí většinu kuchyňských činností. Jeho předností je, že umí zároveň vařit, péct nebo grilovat. Má několik nastavitelných programů a veškerou práci udělá za vás. Jeho objem je od 4l do 10 l. I když jsou dražší, mají v domácnostech čím dál větší oblibu.

Výhody a nevýhody

Podstatnými výhodami tohoto hrne je, že umí vařit, péct a grilovat. Má několik programů a jednoduše se ovládá.

Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Hrnce pro zavařování

Pokud v létě často zavařujete, určitě se vám tento hrnec bude hodit. Máte tak svoji úrodu skvěle zužitkovanou a lze ji uchovat například ve sklenicích po celou zimu. Zavařovací hrnce mají veliký objem, který se nejčastěji pohybuje od 8 l až do 29 l.

Výhody a nevýhody

Tlakový hrnec co se výhod týče, umí skvěle zužitkovat letní úrodu. Zavařování velmi usnadňuje a má veliký objem. Nechybí ani funkce regulace teploty.

Nevýhodou hrnce je pak jeho vyšší cena a rozměr, díky kterému se hůře skladuje a zároveň i čistí.

Parametry elektrických hrnců

Materiál

Hrnce jsou vyráběny nejčastěji z následujících materiálů:

  • Litina
  • Smalt
  • Nerez
  • Keramika

Litinový materiál se používá už řadu let nejen u hrnců, ale i u dalšího kuchyňského nádobí. Vykazuje totiž dobrou tepelnou vodivost a značnou odolnost. Díky tomuto materiálu nedochází k připalování pokrmů. Nevýhodou litiny je, že nemá ráda značné výkyvy teplot a před prvním použitím je nutné hrnec vypálit.

Smaltovaný hrnec je vzhledově velmi pěkný. Je velmi dobře odolný i na změnu teplot. Jedná se o tvrdý povrch, u kterého nedochází k častému poškození ani ke korozi materiálu. Pokud ale budete připravovat pokrm, musíte počítat s nevýhodou ve formě zdlouhavého nahřívání hrnce. Je tady dobré počítat s delším vařením.

Pokud zvolíte nerezový materiál, máte zaručeno hned několik výhod. Takovéto hrnce jsou totiž tepelně stabilní, odolné a univerzální. Hodí se pro vaření mnoha jídel a nejsou náročné na údržbu. Pokud ale zmíníme nevýhodu, jedná se o možnost uvolňování některých nebezpečných částí hrnce do jídla.

Keramika není používaná jen u hrnců. S oblibou se z ní vyrábí i další kuchyňské nádobí. Keramické hrnce disponují tepelnou odolností. Lze na nich vařit bez jakéhokoliv tuku. Zapotřebí je si ohlídat, že ne všechny tyto hrnce je možné používat na indukční desce.

Průměr 

Průměr, který se označuje jako objem hrnce, je závislí na tom, jaký pokrm budete nejčastěji připravovat. Pokud zvolíte větší průměr, ohlídejte si, abyste měli přibližně stejně velkou i plotýnku. Nejběžnější průměr se pohybuje od 10 cm do 30 cm.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *